Expositie ‘Zaens Skoon’ – 2019

Een nostalgische wandeling door de Zaanstreek van een eeuw geleden

De Willem Jansen Stichting organiseert in samenwerking met Galerie Staphorsius in Westzaan de expositie ‘Zaens Skoon’: een nostalgische wandeling langs paden en stegen met de molens, kleurrijke huizen en buurtjes die zo karakteristiek waren voor de dorpse omgeving uit vervlogen tijden. Weilanden, water, molens en de karakteristieke Zaanse houtbouw gaven in die tijd de idyllische streek haar gezicht. Inmiddels is er asfalt, steen en fabriek voor in de plaats gekomen. De aandacht zal vooral uitgaan naar het werk van fijnschilder HJA Buschenhenke (1868 – 1938) en tekenaar Remmet Ouwejan (1897 – 1972). In de jaren 1930 ontstond een samenwerking tussen beide kunstenaars. Het resultaat hiervan is een boeiend oeuvre van fijn geschilderde werken op paneel van Buschenhenke en een collectie van realistische pentekeningen van Ouwejan. Zo’n 200 van zijn tekeningen werden in de jaren 1930 gebundeld in de twee lijvige delen ‘Zaens Skoon’.

Bij elkaar geeft dit een prachtig beeld van hoe de streek zo’n eeuw geleden was. Soms is het ook nu nog herkenbaar, maar veelal is het onherkenbaar veranderd. Gesloopt om plaats te maken voor de noodzakelijke moderne vooruitgang. Een gedocumenteerde catalogus geeft een toelichting bij de werken van beide schilders.

Ook is werk te zien van hun streekgenoten, zoals Nic de Carpentier, Freek Engel, Jacob ‘Bofkonty’ Honig, Willem en Chris Jansen, Gerrit de Jong, Jan Kruijver, Frans Mars, Pieter Molenaar, Klaas Bood, Frans Room, Klaas van Vliet en Gerrit Woudt.

Zaens Skoon: 26 januari t/m 11 mei 2019
Geopend: di t/m za van 9 – 17 uur

Galerie Staphorsius
J.J. Allanstraat 287b
Westzaan  –  075-6143000

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star