Nieuws

Claude Monet in Zaandam

Een boek met boeiende onthullingen over het verblijf in Zaandam van de Franse impressionist !

In 1871 verbleef de later wereldberoemde Franse impressionist Claude Monet vier maanden in Zaandam. In die periode maakte hij 25 schilderijen die als de opmaat voor zijn impressionistische werk kunnen worden beschouwd.
In hun boek onthullen kunsthistoricus Henk Heijnen en onderzoeksjournalist Ron Couwenhoven tal van onbekende en interessante gegevens over het verblijf van Monet in de Zaanstreek. Heijnen en Couwenhoven analyseerden alle schilderijen en onthullen onder meer dat Monet het om artistieke redenen op veel van zijn schilderijen niet zo nauw nam met de topografische juistheid. Van twee schilderijen, die hij in het molenrijke Westzijderveld maakte, werden eerder nooit de locaties ontdekt. Dankzij nauwgezet onderzoek zijn nu ook deze beide locaties gevonden, zodat ook alle molens die Monet op de schilderijen vastlegde konden worden geïdentificeerd. Eén van deze doeken behoort tot de collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam.
Ruim aandacht is er voor kunstenaars die ook op de Monet-locaties schilderden. Van zijn vriend, de expressionist Armand Guillaumin, achterhaalden zij maar liefst zeventien schilderijen die hij in Koog aan de Zaan maakte.
Claude Monet in Zaandam verschijnt in juni 2022 en is een boek met een nog niet eerder gepubliceerde visie op het verblijf van de impressionist in de stad. Het boek met 288 pagina’s is geïllustreerd met meer dan 250 afbeeldingen.

Verkrijgbaar bij:
Galerie Staphorsius & de website van : uitgeverij-noord-holland.nl

Willem Jansen in De Rijp

Willem Jansen, Molens aan de Poel

In ’t Houten huis, het streek museum in De Rijp, loopt een prachtige tentoonstelling over klederdracht met de naam: “STREEKDRACHT van kust tot kust”.
Naast o.a. Volendam, Beemster en Marken, wordt ook de klederdracht uit de Zaanstreek belicht. Om het exposeren van de kleding te plaatsen in de streek, heeft men schilderijen opgehangen die de streek een herkenbaar accent te geven.
Bij de Zaanstreek heeft men hiervoor een schilderij gekozen van Willem Jansen. Het belang van het molenleven in de Zaanstreek in die periode wordt benadrukt door het schilderij ‘Molens aan de Poel’ wat de stichting voor de duur van de expositie in bruikleen heeft gegeven.
Op de tentoonstelling is een brochure beschikbaar die een korte toelichting geeft op de verschillende drachten per streek. Nog voor de grote welvaart in de Zaanstreek, die rond 1775 was, was de mode voor de dames zeer chique met veel rokken, een jak en een schoot. De stoffen werden meegebracht door de VOC, zoals het veel gedragen Madras Ruiten katoen.
Naast het genieten van deze prachtige stoffen zijn ook de schilderijen bijzonder mooi om te bekijken. Uit Volendam bijvoorbeeld met werken van o.a. Hans von Bartels, een portret van een gehurkte man, een straatbeeld en een Maurice Sijs van vrouwen in een grasveld. Al met al zeer de moeite waard om te bezoeken. De expositie is nog tot 24 april 2022 te zien.

Een opzienbarende ontdekking in Westzaan!

Plotseling stonden er twee stoelen buiten in de J.J.Allanstraat in Westzaan. Het bleken twee tuinstoelen te zijn die ontworpen zijn door Willem Jansen. Gezien de voor die tijd zeer modern beklede rugleuning met singelband, waarschijnlijk zo rond 1930-35 gemaakt. Misschien voor de familie Van de Weetering in Zaandam, waar Willem Jansen in die tijd een compleet interieur voor ontwierp.
De stoelen zijn een typisch resultaat van de degelijke stijl uit de beginperiode van de Amsterdamse School en de latere invloed van de moderne ontwikkelingen. Willem Jansen kon zich nog niet helemaal losmaken van de grondige opleiding die hij bij Cuypers had ondergaan in stijl- en ornamenten leer, maar wilde toch wel iets ontwerpen dat meer van de tijd was.
De stoelen zijn een prachtig tijdsbeeld van de invloed die de Amsterdamse school heeft gehad op vele ontwerpers en de ontwikkelingen in latere tijden en zijn zeker van museale waarde.

Willem Jansen, Zomer in Torn met Siemen, 1969

Van de Voorzitter

Een beek, ingebed door met bomen begroeide oevers. Het is een kleine aquarel die Willem Jansen in Brabant op papier zette. Een lust voor het oog, geschilderd met waterverf door iemand die de kunst verstond. Zo’n landschap waarbij je hoopt dat mensen er met hun tengels vanaf blijven. De mens is tot veel moois in staat, tegelijkertijd zou je willen dat men af en toe zijn handen thuis kon houden. Willems handen waren op dat moment, voor zijn doen, ver van huis. Met de trein reisde hij naar het zuiden om een paar dagen bij vrienden te logeren. Even weg bij zijn gezin, even weg uit Westzaan, even weg bij de katten, misschien noemde hij het wel vakantie. In zekere zin keerden we het afgelopen jaar terug naar de jaren vijftig en zestig van Willem Jansen. Voor vakantie waren veel Nederlanders op hun eigen land aangewezen en een grote groep kwam niet verder dan de eigen omgeving. De bedding van ons dagelijks leven werd aangepast door een onzichtbaar virus. In de media lees ik dat er winnaars en verliezers zijn van deze pandemie. Het gaat dan met name over economische effecten, maar wat de invloed op ons bestaan en welbevinden zal zijn laat zich raden.

In december zijn we gewend om terug te kijken naar de achterliggende maanden. De Willem Jansen Stichting heeft zijn activiteiten moeten aanpassen. Desondanks werd er een tentoonstelling georganiseerd en werd er veel werk verzet om de collectie te versterken en te beheren. Steeds meer mensen weten ons te vinden met vragen over Willem en Chris of schenken werk zodat ze weten dat er een toekomst is voor hun etsen en schilderijen. Maar we vergaderden niet bij de bestuursleden thuis en een prachtig onderwijsproject rond 75 jaar bevrijding kon geen doorgang vinden. Voor het eerst sinds de oorlog waren de Westzaanse scholen wekenlang gesloten.

Het jaar 2020 verliep anders dan verwacht. Kleine en soms grotere teleurstellingen naast geluk in allerlei soorten en maten. ‘Blijf gezond’ roepen we tegen elkaar, als een opdracht die, als je hem goed uitvoert, resultaat oplevert. Was het maar zo, het leven laat zich niet zo makkelijk sturen. Ik wens u daarom mede namens mijn medebestuursleden voor het komende jaar veel gezondheid toe, en hoop dat u ons werk blijft steunen. Geniet van de schoonheid die de Jansens vastlegden, kunstenaars die hun eigen omgeving telkens weer met andere ogen wisten te bekijken, en ook dat is een kunst.

Arjen van Ginkel
Voorzitter Willem Jansen Stichting

 

 

De Zaanse KunstSalon 2020

Onlangs opende de Willem Jansen stichting bij Galerie Staphorsius de Zaanse KunstSalon, een verkoopexpositie geheel samengesteld met kunstwerken die door particulieren zijn ingebracht.

Ook deze keer is de expositieruimte omgetoverd in een kunstsalon, een pronkkamer met de wanden vrijwel volledig behangen met kunstwerken. Uiteindelijk zijn er meer dan 300 items aangeleverd, waaronder ruim 100 objecten afkomstig uit de omvangrijke collectie van Zaankanter Remmet Ouwejan jr. (1930-2019) zoals schilderijen, gesneden beeldjes, zilverwerk en snuisterijen. Bijzondere aandacht is er ook voor een unieke collectie abstracte werken van de Zaanse schilder Jaap Stellaart (1920 – 1992).

Verder ook een mooi aanbod in verschillende technieken van de bekende Zaanse schilders, zoals de Jansens, Herman Buschenhenke, Frans Mars, Gerrit Jan de Geus, Cornelis Abbing, Cornelis Koning, Freek Engel, Jan de Boer, Jan Kruijver en ook zeer aansprekend werk van Peter de Rijcke. Ook is er werk te zien van Piet van Wijngaerdt en meerdere werken op papier van Clemens Briels, Karel Appel en Corneille.

De galerie heeft alle noodzakelijke hygiënemaatregelen getroffen, en is desgewenst ook op afspraak buiten de reguliere openingstijden geopend.

Verkoopexpositie: tot en met 19 september 2020
Galerie Staphorsius
J.J. Allanstraat 287B
1551 RG Westzaan
Openingstijden di – za,  09 – 17 uur

Willem Jansen Stichting present op ‘De dag van Westzaan’

Dit jaar vindt op zaterdag 14 september 2019 De Dag van Westzaan plaats – in het weekend van Open Monumentendag. Het belooft weer een grandioze dag te worden, met als opening een stoet van prachtige oldtimers die vervolgens op verschillende locaties in het dorp zijn te bewonderen.Vervolgens zullen een flink aantal stichtingen, instanties, bedrijven maar ook particulieren de deuren openen. Speciaal op die dag zal voor bezoekers een pendelbus door het dorp heen en weer rijden en bij verschillende haltes stoppen.

Evenals vorig jaar, toen onder meer het bronzen beeld van Chris Jansen kon worden onthuld, is ook dit jaar de stichting weer present. Bij Galerie Staphorsius (JJ Allanstraat 287) kan een kleine expositie worden bezocht van werken van de Jansens en is er een speciale aanbieding van boeken over Chris en Willem Jansen. Verder wordt er een korte film vertoond die begin jaren 1970 is gemaakt van de atelierruimte van Willem Jansen in de J.J. Allanstraat 382 – vlak voordat deze werd ontruimd.

 

 

 

Expositie ‘Zaens Skoon’ – een nostalgische wandeling door de Zaanstreek van een eeuw geleden

De Willem Jansen Stichting organiseert in samenwerking met Galerie Staphorsius in Westzaan de expositie ‘Zaens Skoon’: een nostalgische wandeling langs paden en stegen met de molens, kleurrijke huizen en buurtjes die zo karakteristiek waren voor de dorpse omgeving uit vervlogen tijden. Weilanden, water, molens en de karakteristieke Zaanse houtbouw gaven in die tijd de idyllische streek haar gezicht. Inmiddels is er asfalt, steen en fabriek voor in de plaats gekomen. De aandacht zal vooral uitgaan naar het werk van fijnschilder HJA Buschenhenke (1868 – 1938) en tekenaar Remmet Ouwejan (1897 – 1972). In de jaren 1930 ontstond een samenwerking tussen beide kunstenaars. Het resultaat hiervan is een boeiend oeuvre van fijn geschilderde werken op paneel van Buschenhenke en een collectie van realistische pentekeningen van Ouwejan. Zo’n 200 van zijn tekeningen werden in de jaren 1930 gebundeld in de twee lijvige delen ‘Zaens Skoon’.

Bij elkaar geeft dit een prachtig beeld van hoe de streek zo’n eeuw geleden was. Soms is het ook nu nog herkenbaar, maar veelal is het onherkenbaar veranderd. Gesloopt om plaats te maken voor de noodzakelijke moderne vooruitgang. Een gedocumenteerde catalogus geeft een toelichting bij de werken van beide schilders.

Ook is werk te zien van hun streekgenoten, zoals Nic de Carpentier, Freek Engel, Jacob ‘Bofkonty’ Honig, Willem en Chris Jansen, Gerrit de Jong, Jan Kruijver, Frans Mars, Pieter Molenaar, Klaas Bood, Frans Room, Klaas van Vliet en Gerrit Woudt.

Zaens Skoon: 26 januari t/m 11 mei 2019
Geopend: di t/m za van 9 – 17 uur

Galerie Staphorsius
J.J. Allanstraat 287b
Westzaan  –  075-6143000

In memoriam: Jan Mulderij

Op 5 december 2018 overleed Jan Mulderij, voorzitter van de stichting. Hij werd 70 jaar en was meer dan 35 jaar betrokken bij de stichting. Ruim 10 jaar vervulde hij de voorzittersrol.

Tijdens de herdenkingsdienst sprak bestuurslid Arjen van Ginkel namens de stichting de volgende woorden:

De telefoon ging en een stem uit het verleden klonk. Hij hoefde zijn naam niet te noemen, dit was Jan, Jan Mulderij. Of ik het bestuur van de Willem Jansen Stichting wilde komen versterken? Een club van een schilder uit Westzaan die ik vaag kende, maar met Jan als voorzitter en die kende ik wel degelijk. Van deze kerk, waar hij de klok luidde, bij de deur stond, samen met Corrie de kosterij bewoonde en Bas en Door grootbracht. Dat was de Jan uit mijn jeugd, die samen met Corrie als toezichthouders mee ging met het jaarlijkse kamp van de ‘Jeugdkerk’ zoals de jongerengroep zich noemde. God, wat hadden wij een mazzel met hun als begeleiders.

Die Jan bekommerde zich later om de erfenis van Willem en Chris Jansen. Net als hij Westzaners die verliefd waren geraakt op het dorp. Begin jaren tachtig werd hem advies gevraagd voor de plaatsing van een sokkel en een beeld. Voor hij het wist was hij het hoofd van de eenkoppige bouwtechnische commissie. Door omstandigheden lag de voorzittershamer tien jaar geleden plots voor zijn neus. Hij wilde die taak wel op zich nemen, maar nooit de hamer gebruiken. Het moest er vooral gemoedelijk aan toe gaan. Harmonie en samenwerking dat waren de kernwaarden die Jan soepel en met vanzelfsprekendheid in praktijk bracht.

Hij was zorgzaam, haalde je op voor vergaderingen en bracht je weer thuis en had altijd aandacht voor jou en je omgeving. Een stijlvolle levensgenieter. Een charmeur met oog voor schoonheid op het doek en in de wereld. Stond je in het plantsoentje te snoeien dan kende hij de helft van de passanten. Oud dorpsgenoten, oude liefdes en oud-leerlingen: dag Jan! Hij was een onderwijsman en niet te vergeten een vakman, iemand die heel veel voor onze Stichting heeft betekend. Voor dit werk kreeg hij in 2016 de Geertje Visser Schoenprijs, een eervol speldje van en voor Westzaners.

In september van dit jaar werd het borstbeeld van Chris onthuld. Vader en zoon stonden nu samen in het plantsoen op de hoek van de Watermolenstraat. Het was de bekroning van het Chris Jansenjaar waar hij zo voor had geijverd. Het was veel drukker dan verwacht en tussen al die mensen kwam opeens Jan aan schuifelen, samen met Agaath. Het gaf de feestelijke gebeurtenis een gouden randje, maar zonder glans. Want hoe verheugd we ook waren, we zagen andere Jan. Zijn stem klonk nog vertrouwd, maar hij was al op de terugtocht naar wat hij nu is: een diep gekoesterde herinnering.

Vaarwel vriend.

 

Terugblik Chris Jansen jaar 2018


Westzaan is al vele jaren een actief dorp met ook dit jaar tal van activiteiten op allerlei gebieden. Zo stond de Willem Jansen Stichting in 2018 stil bij het 100stegeboortejaar van onze voormalige dorpsgenoot, de kunstschilder Chris Jansen. Veel te vroeg overleed hij in 1961. In het voorjaar vond bij Galerie Staphorsius in Westzaan een belangrijke overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats, en bij de opening werd de prachtig geïllustreerde biografie over zijn leven en werk gepresenteerd. Op ‘De Dag van Westzaan’ in september kon zijn bronzen borstbeeld worden onthuld en kijken vader Willem en zoon Chris nu samen uit over de drukte in de Kerkbuurt. Ook bezochten honderden belangstellenden die dag een kleine expositie in het woonhuis J.J. Allanstraat 382, de plek waar het gezin meer dan 25 jaar heeft gewoond.

De stichting werd eind 1973, net voordat Westzaan als zelfstandige gemeente werd opgeslokt door de vorming van Zaanstad, opgericht en is inmiddels al 45 jaar actief met de artistieke nalatenschap van beide kunstenaars. Zo beheert de stichting een omvangrijke kunstcollectie, worden werken in bruikleen gegeven, lezingen gehouden, met het scholenproject presentaties gehouden op basisscholen, exposities georganiseerd zoals de Zaanse KunstSalon met naast de Jansens ook aandacht voor hun streek- en tijdgenoten en wordt drie keer per jaar het Willem Jansen Bulletin uitgegeven. Ook wordt het ‘Willem Jansen perkje’ in de Kerkbuurt met daarin de beelden van vader en zoon Jansen onderhouden.

Inmiddels maakt de stichting alweer plannen voor 2019 en de jaren daarna. Zo zal de stichting in 2023 stilstaan bij haar 50-jarig bestaan.

Donateur of actieve betrokkenheid

Al deze activiteiten zijn slechts mogelijk dankzij de financiele ondersteuning door een groep donateurs, en graag wil de stichting deze groep in vooral Westzaan en omstreken verder verstevigen. Met een richtbedrag van EUR 15 per jaar kunnen al de activiteiten van de stichting worden ondersteund en wordt drie keer per jaar het Bulletin ontvangen. Ook kan de stichting meer actief worden ondersteund in een van de commissies of het bestuur om hiermee dit Zaanse cultureel erfgoed ook voor de toekomst te behouden. Voor verdere informatie hierover kan contact worden opgenomen met Gré Groenveld-Keijning van het bestuur.

Contactgegevens:
Gré Groenveld-Keijning
J.J. Allanstraat 166
1551 RP Westzaan
T: 075-6351698
E: j.groenveld1@upcmail.nl

 

 

De Dag van Westzaan 2018

Onthulling Bronzen Borstbeeld

Het begon met een geweldig aanbod van beeldhouwer Kees Koeman tijdens de Zaanse KunstSalon in april 2017. En na bijna 1,5 jaar staat hij daar dan die zaterdag 8 september, op De Dag van Westzaan, in het Willem Jansen plantsoen. Het bronzen borstbeeld van Chris Jansen, eerst nog afgedekt met een deken en in plastic verpakt klaar om te worden onthuld. Het weer werkt die dag prima mee. De dagen ervoor is er in het perkje door dorpsgenoot Ton Heermans, bekend van timmer- en restauratiebedrijf De Zeug in Zaandam, een betonnen sokkel opgetrokken en is het beeld hierop gemonteerd. Veel belangstellenden verzamelden zich die zaterdagmiddag op de hoek Watermolenstraat/ Kerkbuurt waar bestuurslid Arjen van Ginkel iedereen van harte welkom heette bij de officiële onthulling van het beeld. Hij memoreert de activiteiten van de stichting in het Chris Jansen jaar 2018 en vervolgt met een schets over het ontstaan van het perkje waar in het verleden een winkel/woonpand plaats moest maken om het steeds drukkere verkeer op het kruispunt voldoende vrij zicht te geven. Jarenlang werd de plek over-woekerd door struiken. De toevallige ontdekking in de jaren 1980 van het beeld van Willem, gemaakt door Slavomir Miletic, bracht hierin verandering. De gemeente was bereid om het perceel in bruikleen aan de stichting te geven, en na een stevige onderhoudsbeurt kon daar in 1985 het bronzen beeld van Willem worden onthuld. En meer dan 30 jaar later is de beurt aan Chris om een plekje naast zijn vader in te nemen. Tot slot werd aandacht gevraagd voor het “Jansen” vogelhuisje aan de boom in het perkje; een cadeau aan de stichting van Jesse Staphorsius. De onthulling van het Chris beeld werd verricht door Annelies van Goolen, kleindochter van Willem Jansen. Een bijzonder moment, temeer omdat Annelies een zeer goede band met haar oom Chris had. En nu, in het Chris Jansen jaar 2018, zijn vader Willem en zoon Chris en elk in brons herenigd in hun perkje, samen rustig kijkend naar het haastige drukke verkeer wat zich elke dag weer door de Kerkbuurt spoedt.

Expositie in het ‘Jansen Woonhuis’

Het is een geweldig idee, uniek ook, en we kunnen het altijd vragen. Dat was de gedachte bij het idee om tijdens De Dag van Westzaan, in combinatie met de onthulling van het beeld, een kleine expositie in te richten in het woonhuis waar de familie Jansen vanaf 1942 bijna 30 jaar heeft gewoond. Een aantal werken voor één dag terug op de plek waar ze indertijd zijn gemaakt. Winterse uitzichten uit de woon- of slaapkamer, de Weelbrug, het huis van de buren, de waterput achter het huis of de achtertuin in volle bloei. “Ja, natuurlijk, leuk!”, was de spontane reactie van de huidige bewoners, Kerstin Zaalberg en Pascal van Velzen met hun kinderen. Het resultaat was een kleine expositie met uiteindelijk wel 30 werken. Het werd een drukte van jewelste met honderden geïnteresseerde bezoekers. Verschillende bezoekers namen zelf een werk van de Jansens mee om te laten zien; anekdotes en verhalen werden gedeeld. Het bezoeken van de expositie was vooral voor Annelies van Goolen speciaal: na tientallen jaren was ze weer even terug in het woonhuis waar ze met haar ouders (haar vader was Wim Jansen, de oudste zoon van Willem) opgroeide en jaren woonde; samen met het gezin Willem Jansen. Voor haar een bijzonder feest van herkenning en herinneringen.

 

Borstbeeld Chris Jansen

Al meer dan 30 jaar prijkt er een borstbeeld van Willem Jansen in het perkje bij de Kerkbuurt in Westzaan. Vorig jaar raakte de stichting in gesprek met beeldhouwer Kees Koeman uit Heiloo, een liefhebber van het werk van de Jansens. Koeman heeft via zijn ouders de Jansens indertijd gekend, en Chris heeft ook enige weken bij hen gelogeerd. De bijzondere belevenissen hiervan worden ook in de biografie beschreven. Geheel belangeloos bood Koeman aan om, aan de hand van het beschikbare fotomateriaal, een borstbeeld van Chris te maken. Een model in klei van dit beeld is  tijdens de boekpresentatie bij galerie Staphorsius onthuld.

 

 

 

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star