Willem Jansen Stichting

Nieuws

Willem Jansen Stichting present op ‘De dag van Westzaan’

 

Dit jaar vindt op zaterdag 14 september 2019 De Dag van Westzaan plaats – in het weekend van Open Monumentendag. Het belooft weer een grandioze dag te worden, met als opening een stoet van prachtige oldtimers die vervolgens op verschillende locaties in het dorp zijn te bewonderen.Vervolgens zullen een flink aantal stichtingen, instanties, bedrijven maar ook particulieren de deuren openen. Speciaal op die dag zal voor bezoekers een pendelbus door het dorp heen en weer rijden en bij verschillende haltes stoppen.

Evenals vorig jaar, toen onder meer het bronzen beeld van Chris Jansen kon worden onthuld, is ook dit jaar de stichting weer present. Bij Galerie Staphorsius (JJ Allanstraat 287) kan een kleine expositie worden bezocht van werken van de Jansens en is er een speciale aanbieding van boeken over Chris en Willem Jansen. Verder wordt er een korte film vertoond die begin jaren 1970 is gemaakt van de atelierruimte van Willem Jansen in de J.J. Allanstraat 382 – vlak voordat deze werd ontruimd.

Expositie ‘Zaens Skoon’ – een nostalgische wandeling door de Zaanstreek van een eeuw geleden

De Willem Jansen Stichting organiseert in samenwerking met Galerie Staphorsius in Westzaan de expositie ‘Zaens Skoon’: een nostalgische wandeling langs paden en stegen met de molens, kleurrijke huizen en buurtjes die zo karakteristiek waren voor de dorpse omgeving uit vervlogen tijden. Weilanden, water, molens en de karakteristieke Zaanse houtbouw gaven in die tijd de idyllische streek haar gezicht. Inmiddels is er asfalt, steen en fabriek voor in de plaats gekomen. De aandacht zal vooral uitgaan naar het werk van fijnschilder HJA Buschenhenke (1868 – 1938) en tekenaar Remmet Ouwejan (1897 – 1972). In de jaren 1930 ontstond een samenwerking tussen beide kunstenaars. Het resultaat hiervan is een boeiend oeuvre van fijn geschilderde werken op paneel van Buschenhenke en een collectie van realistische pentekeningen van Ouwejan. Zo’n 200 van zijn tekeningen werden in de jaren 1930 gebundeld in de twee lijvige delen ‘Zaens Skoon’.

Bij elkaar geeft dit een prachtig beeld van hoe de streek zo’n eeuw geleden was. Soms is het ook nu nog herkenbaar, maar veelal is het onherkenbaar veranderd. Gesloopt om plaats te maken voor de noodzakelijke moderne vooruitgang. Een gedocumenteerde catalogus geeft een toelichting bij de werken van beide schilders.

Ook is werk te zien van hun streekgenoten, zoals Nic de Carpentier, Freek Engel, Jacob ‘Bofkonty’ Honig, Willem en Chris Jansen, Gerrit de Jong, Jan Kruijver, Frans Mars, Pieter Molenaar, Klaas Bood, Frans Room, Klaas van Vliet en Gerrit Woudt.

Zaens Skoon: 26 januari t/m 11 mei 2019
Geopend: di t/m za van 9 – 17 uur

Galerie Staphorsius
J.J. Allanstraat 287b
Westzaan  –  075-6143000

 

In memoriam: Jan Mulderij

Op 5 december overleed Jan Mulderij, voorzitter van de stichting. Hij werd 70 jaar en was meer dan 35 jaar betrokken bij de stichting. Ruim 10 jaar vervulde hij de voorzittersrol.

Tijdens de herdenkingsdienst sprak bestuurslid Arjen van Ginkel namens de stichting de volgende woorden:

De telefoon ging en een stem uit het verleden klonk. Hij hoefde zijn naam niet te noemen, dit was Jan, Jan Mulderij. Of ik het bestuur van de Willem Jansen Stichting wilde komen versterken? Een club van een schilder uit Westzaan die ik vaag kende, maar met Jan als voorzitter en die kende ik wel degelijk. Van deze kerk, waar hij de klok luidde, bij de deur stond, samen met Corrie de kosterij bewoonde en Bas en Door grootbracht. Dat was de Jan uit mijn jeugd, die samen met Corrie als toezichthouders mee ging met het jaarlijkse kamp van de ‘Jeugdkerk’ zoals de jongerengroep zich noemde. God, wat hadden wij een mazzel met hun als begeleiders.

Die Jan bekommerde zich later om de erfenis van Willem en Chris Jansen. Net als hij Westzaners die verliefd waren geraakt op het dorp. Begin jaren tachtig werd hem advies gevraagd voor de plaatsing van een sokkel en een beeld. Voor hij het wist was hij het hoofd van de eenkoppige bouwtechnische commissie. Door omstandigheden lag de voorzittershamer tien jaar geleden plots voor zijn neus. Hij wilde die taak wel op zich nemen, maar nooit de hamer gebruiken. Het moest er vooral gemoedelijk aan toe gaan. Harmonie en samenwerking dat waren de kernwaarden die Jan soepel en met vanzelfsprekendheid in praktijk bracht.

Hij was zorgzaam, haalde je op voor vergaderingen en bracht je weer thuis en had altijd aandacht voor jou en je omgeving. Een stijlvolle levensgenieter. Een charmeur met oog voor schoonheid op het doek en in de wereld. Stond je in het plantsoentje te snoeien dan kende hij de helft van de passanten. Oud dorpsgenoten, oude liefdes en oud-leerlingen: dag Jan! Hij was een onderwijsman en niet te vergeten een vakman, iemand die heel veel voor onze Stichting heeft betekend. Voor dit werk kreeg hij in 2016 de Geertje Visser Schoenprijs, een eervol speldje van en voor Westzaners.

In september van dit jaar werd het borstbeeld van Chris onthuld. Vader en zoon stonden nu samen in het plantsoen op de hoek van de Watermolenstraat. Het was de bekroning van het Chris Jansenjaar waar hij zo voor had geijverd. Het was veel drukker dan verwacht en tussen al die mensen kwam opeens Jan aan schuifelen, samen met Agaath. Het gaf de feestelijke gebeurtenis een gouden randje, maar zonder glans. Want hoe verheugd we ook waren, we zagen andere Jan. Zijn stem klonk nog vertrouwd, maar hij was al op de terugtocht naar wat hij nu is: een diep gekoesterde herinnering.

Vaarwel vriend.

De Dag van Westzaan 2018

Onthulling Bronzen Borstbeeld

Het begon met een geweldig aanbod van beeldhouwer Kees Koeman tijdens de Zaanse KunstSalon in april 2017. En na bijna 1,5 jaar staat hij daar dan die zaterdag 8 september, op De Dag van Westzaan, in het Willem Jansen plantsoen. Het bronzen borstbeeld van Chris Jansen, eerst nog afgedekt met een deken en in plastic verpakt klaar om te worden onthuld. Het weer werkt die dag prima mee. De dagen ervoor is er in het perkje door dorpsgenoot Ton Heermans, bekend van timmer- en restauratiebedrijf De Zeug in Zaandam, een betonnen sokkel opgetrokken en is het beeld hierop gemonteerd. Veel belangstellenden verzamelden zich die zaterdagmiddag op de hoek Watermolenstraat/ Kerkbuurt waar bestuurslid Arjen van Ginkel iedereen van harte welkom heette bij de officiële onthulling van het beeld. Hij memoreert de activiteiten van de stichting in het Chris Jansen jaar 2018 en vervolgt met een schets over het ontstaan van het perkje waar in het verleden een winkel/woonpand plaats moest maken om het steeds drukkere verkeer op het kruispunt voldoende vrij zicht te geven. Jarenlang werd de plek over-woekerd door struiken. De toevallige ontdekking in de jaren 1980 van het beeld van Willem, gemaakt door Slavomir Miletic, bracht hierin verandering. De gemeente was bereid om het perceel in bruikleen aan de stichting te geven, en na een stevige onderhoudsbeurt kon daar in 1985 het bronzen beeld van Willem worden onthuld. En meer dan 30 jaar later is de beurt aan Chris om een plekje naast zijn vader in te nemen. Tot slot werd aandacht gevraagd voor het “Jansen” vogelhuisje aan de boom in het perkje; een cadeau aan de stichting van Jesse Staphorsius. De onthulling van het Chris beeld werd verricht door Annelies van Goolen, kleindochter van Willem Jansen. Een bijzonder moment, temeer omdat Annelies een zeer goede band met haar oom Chris had. En nu, in het Chris Jansen jaar 2018, zijn vader Willem en zoon Chris en elk in brons herenigd in hun perkje, samen rustig kijkend naar het haastige drukke verkeer wat zich elke dag weer door de Kerkbuurt spoedt.

 

Expositie in het ‘Jansen Woonhuis’

Het is een geweldig idee, uniek ook, en we kunnen het altijd vragen. Dat was de gedachte bij het idee om tijdens De Dag van Westzaan, in combinatie met de onthulling van het beeld, een kleine expositie in te richten in het woonhuis waar de familie Jansen vanaf 1942 bijna 30 jaar heeft gewoond. Een aantal werken voor één dag terug op de plek waar ze indertijd zijn gemaakt. Winterse uitzichten uit de woon- of slaapkamer, de Weelbrug, het huis van de buren, de waterput achter het huis of de achtertuin in volle bloei. “Ja, natuurlijk, leuk!”, was de spontane reactie van de huidige bewoners, Kerstin Zaalberg en Pascal van Velzen met hun kinderen. Het resultaat was een kleine expositie met uiteindelijk wel 30 werken. Het werd een drukte van jewelste met honderden geïnteresseerde bezoekers. Verschillende bezoekers namen zelf een werk van de Jansens mee om te laten zien; anekdotes en verhalen werden gedeeld. Het bezoeken van de expositie was vooral voor Annelies van Goolen speciaal: na tientallen jaren was ze weer even terug in het woonhuis waar ze met haar ouders (haar vader was Wim Jansen, de oudste zoon van Willem) opgroeide en jaren woonde; samen met het gezin Willem Jansen. Voor haar een bijzonder feest van herkenning en herinneringen.

Borstbeeld Chris Jansen

Al meer dan 30 jaar prijkt er een borstbeeld van Willem Jansen in het perkje bij de Kerkbuurt in Westzaan. Vorig jaar raakte de stichting in gesprek met beeldhouwer Kees Koeman uit Heiloo, een liefhebber van het werk van de Jansens. Koeman heeft via zijn ouders de Jansens indertijd gekend, en Chris heeft ook enige weken bij hen gelogeerd. De bijzondere belevenissen hiervan worden ook in de biografie beschreven. Geheel belangeloos bood Koeman aan om, aan de hand van het beschikbare fotomateriaal, een borstbeeld van Chris te maken. Een model in klei van dit beeld is  tijdens de boekpresentatie bij galerie Staphorsius onthuld.

 

Expositie van Westzaans cultureel erfgoed

In de publiekshal van het stadhuis van Zaanstad worden door Zaanse culturele instellingen in samenwerking met het Gemeentearchief wisselende exposities georganiseerd. Op initiatief van de Historische Vereniging Westzaan zal in december en januari door een aantal Westzaanse instellingen een gecombineerde expositie worden ingericht om het Westzaanse cultureel erfgoed over het voetlicht te brengen. De Willem Jansen Stichting zal daar met werk van Willem en Chris bij zijn. De expositie is vrij toegankelijk en geopend tijdens kantooruren.

Open Monumentendag

Zaterdag 9 september 2017 was het Open Monumentendag en werd ook “De Dag van Westzaan” met een zeer uitgebreid programma gevierd. Alle verenigingen en activiteitenlocaties van het dorp deden hieraan mee. Uiteraard ontbrak de Willem Jansen Stichting niet.

In de Zuidervermaning werden er een aantal kunstwerken van Chris Jansen tentoongesteld. Ook waren er diverse muzikale optredens.

Werk van Willem Jansen was te zien in de Grote Kerk, naast de diverse bodemvondsten van de Stichting Kok-Voogt.

De Zuidervermaning

 

 

 

De Grote Kerk

 

fred_de-heij_westzaan-nauernase-vaart-50-x-150-cm

GALERIE STAPHORSIUS VIERT 50–JARIG JUBILEUM 

In de afgelopen jaren hebben tal kunstenaars in de sfeervolle galerie van Rina en Rob Staphorsius in Westzaan geëxposeerd. Niet alleen werk van vele Zaanse kunstenaars, maar ook dat van landelijke en zelfs internationaal bekende namen was daar te zien. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de galerie zullen zeventig van deze kunstenaars hun beste werk, door hun “Muze” geïnspireerd, laten zien. Het resultaat is een zeer gevarieerd kijkspel, met werken in verschillend genres en technieken en dit ook in een brede prijsklasse.

De galerie is in al die jaren uitgegroeid tot een toonaangevende kunsthandel met een breed scala aan producten en diensten, zoals inlijstwerk met een keuze uit meer dan duizend verschillende lijstprofielen en honderden kleurvariaties voor passe partouts, schoonmaak- en restauratiewerkzaamheden voor schilderijen en andere kunstwerken, het uitvoeren van taxaties, verhuur van kunst uiteraard de handel in kunstwerken waaronder ook topografische kaarten en prenten.

Opmaak 1

REIN STUURMAN EN NICO DE HAAN

Ter ere van dit jubileum geeft Galerie Staphorsius ook aandacht aan de Zaanse kunstenaar Rein Stuurman (1900-1984), die indertijd grote bekendheid verwierf met zijn illustraties voor de eerste Nederlandse vogeldetermineergids ‘Zien is Kennen!’. Een schitterende biografie over zijn “Leven met vogels” wordt ter gelegenheid van dit jubileum door Galerie Staphorsius uitgegeven. Niemand minder dan de bekende vogelkenner Nico de Haan schreef het voorwoord voor deze rijk geïllustreerde uitgave. Het boek zal ter gelegenheid van de opening van de expositie op 14 januari 2017 om 15.00 uur worden gepresenteerd. Ook zullen 150 nog niet eerder voor het publiek getoonde werken van Rein Stuurman zijn te zien, welke in bruikleen werden ontvangen van het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.

De biografie van Rein Stuurman is verkrijgbaar bij de galerie. U kunt dit boek ook bestellen door overmaking van € 27,90 (incl. verzendkosten) op  bank-rekeningnummer NL76RABO 03339 20 023, t.a.v. Kunstgalerie Staphorsius te Westzaan o.v.v. Rein Stuurman – Een leven met vogels. Vermeld ook duidelijk uw volledige adres voor de verzending.

J.J.Allanstraat 287b, 1551 RG,Westzaan – tel. 072–6143000 – www.staphorsius.nl- info@stahorsius.nl

 

 

De Zaanse KunstSalon

Zaterdag 8 april opent de Willem Jansen Stichting bij Galerie Staphorsius de verkoopexpositie ‘De Zaanse Kunstsalon’, samengesteld uit werken welke door particulieren zijn ingebracht. Er is een ruim en gevarieerd aanbod bijeengebracht en dus veel te kijken voor de Zaanse kunstliefhebbers en natuurlijk ook te kopen om de eigen collectie uit te breiden. Het aanbod beperkt zich zeker niet alleen tot Willem en Chris Jansen, maar ook schitterend werk van Freek Engel, Frans Mars, Klaas Bood, Peter Teeling en andere streekgenoten is te zien en te koop.
De verkoopexpositie staat in het teken om geld bijeen te brengen voor de plannen die de stichting in 2018 heeft om stil te staan bij het 100ste geboortejaar van Chris Jansen.

Verkoopexpositie: 8 april – 27 mei
Galerie Staphorsius
JJ Allanstraat 287B
1551 RG Westzaan
Openingstijden di – za,  09 – 17 uur

Catalogus De ZaanseKunstSalon 2017
U kunt de catalogus hier bekijken of downloaden.

 

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star