Nieuws

De Dag van Westzaan

8 september 15.00 uur – Onthulling Bronzen Borstbeeld – –

Expositie in het voormalig woonhuis – Willem en Chris weer thuis!

2018 staat voor de stichting geheel in het teken van Chris Jansen (1918 – 1961). Eerder dit jaar werd het boek ‘Het onvoltooide leven van Chris Jansen’ over zijn leven en werk gepresenteerd. Op De Dag van Westzaan zal om 15 uur zijn bronzen borstbeeld in het Willem Jansen plantsoen op de hoek Kerkbuurt/Watermolenstraat worden onthuld, naast het borstbeeld van zijn vader. Tijdens De Dag van Westzaan kan verder van 10 – 17 uur het voormalig woonhuis van het gezin Jansen aan de J.J. Allanstraat 382, op steenworpafstand van het plantsoen, worden bezocht. Hier zal een kleine expositie zijn ingericht met werken ‘in en om het woonhuis’ van Willem en Chris Jansen. Voor één dag zijn deze werken terug op de plek waar ze indertijd zijn gemaakt. Tevens kan hier de biografie over Chris Jansen worden gekocht.

Expositie van Westzaans cultureel erfgoed

In de publiekshal van het stadhuis van Zaanstad worden door Zaanse culturele instellingen in samenwerking met het Gemeentearchief wisselende exposities georganiseerd. Op initiatief van de Historische Vereniging Westzaan zal in december en januari door een aantal Westzaanse instellingen een gecombineerde expositie worden ingericht om het Westzaanse cultureel erfgoed over het voetlicht te brengen. De Willem Jansen Stichting zal daar met werk van Willem en Chris bij zijn. De expositie is vrij toegankelijk en geopend tijdens kantooruren.

Open Monumentendag

Zaterdag 9 september was het Open Monumentendag en werd ook “De Dag van Westzaan” met een zeer uitgebreid programma gevierd. Alle verenigingen en activiteitenlocaties van het dorp deden hieraan mee. Uiteraard ontbrak de Willem Jansen Stichting niet.

In de Zuidervermaning werden er een aantal kunstwerken van Chris Jansen tentoongesteld. Ook waren er diverse muzikale optredens.

Werk van Willem Jansen was te zien in de Grote Kerk, naast de diverse bodemvondsten van de Stichting Kok-Voogt.

De Zuidervermaning

 

 

 

De Grote Kerk

 

fred_de-heij_westzaan-nauernase-vaart-50-x-150-cm

GALERIE STAPHORSIUS VIERT 50–JARIG JUBILEUM 

In de afgelopen jaren hebben tal kunstenaars in de sfeervolle galerie van Rina en Rob Staphorsius in Westzaan geëxposeerd. Niet alleen werk van vele Zaanse kunstenaars, maar ook dat van landelijke en zelfs internationaal bekende namen was daar te zien. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de galerie zullen zeventig van deze kunstenaars hun beste werk, door hun “Muze” geïnspireerd, laten zien. Het resultaat is een zeer gevarieerd kijkspel, met werken in verschillend genres en technieken en dit ook in een brede prijsklasse.

De galerie is in al die jaren uitgegroeid tot een toonaangevende kunsthandel met een breed scala aan producten en diensten, zoals inlijstwerk met een keuze uit meer dan duizend verschillende lijstprofielen en honderden kleurvariaties voor passe partouts, schoonmaak- en restauratiewerkzaamheden voor schilderijen en andere kunstwerken, het uitvoeren van taxaties, verhuur van kunst uiteraard de handel in kunstwerken waaronder ook topografische kaarten en prenten.

Opmaak 1

REIN STUURMAN EN NICO DE HAAN

Ter ere van dit jubileum geeft Galerie Staphorsius ook aandacht aan de Zaanse kunstenaar Rein Stuurman (1900-1984), die indertijd grote bekendheid verwierf met zijn illustraties voor de eerste Nederlandse vogeldetermineergids ‘Zien is Kennen!’. Een schitterende biografie over zijn “Leven met vogels” wordt ter gelegenheid van dit jubileum door Galerie Staphorsius uitgegeven. Niemand minder dan de bekende vogelkenner Nico de Haan schreef het voorwoord voor deze rijk geïllustreerde uitgave. Het boek zal ter gelegenheid van de opening van de expositie op 14 januari 2017 om 15.00 uur worden gepresenteerd. Ook zullen 150 nog niet eerder voor het publiek getoonde werken van Rein Stuurman zijn te zien, welke in bruikleen werden ontvangen van het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.

De biografie van Rein Stuurman is verkrijgbaar bij de galerie. U kunt dit boek ook bestellen door overmaking van € 27,90 (incl. verzendkosten) op  bank-rekeningnummer NL76RABO 03339 20 023, t.a.v. Kunstgalerie Staphorsius te Westzaan o.v.v. Rein Stuurman – Een leven met vogels. Vermeld ook duidelijk uw volledige adres voor de verzending.

J.J.Allanstraat 287b, 1551 RG,Westzaan – tel. 072–6143000 – www.staphorsius.nl- info@stahorsius.nl

 

 

De Zaanse KunstSalon

Zaterdag 8 april opent de Willem Jansen Stichting bij Galerie Staphorsius de verkoopexpositie ‘De Zaanse Kunstsalon’, samengesteld uit werken welke door particulieren zijn ingebracht. Er is een ruim en gevarieerd aanbod bijeengebracht en dus veel te kijken voor de Zaanse kunstliefhebbers en natuurlijk ook te kopen om de eigen collectie uit te breiden. Het aanbod beperkt zich zeker niet alleen tot Willem en Chris Jansen, maar ook schitterend werk van Freek Engel, Frans Mars, Klaas Bood, Peter Teeling en andere streekgenoten is te zien en te koop.
De verkoopexpositie staat in het teken om geld bijeen te brengen voor de plannen die de stichting in 2018 heeft om stil te staan bij het 100ste geboortejaar van Chris Jansen.

Verkoopexpositie: 8 april – 27 mei
Galerie Staphorsius
JJ Allanstraat 287B
1551 RG Westzaan
Openingstijden di – za,  09 – 17 uur

Catalogus De ZaanseKunstSalon 2017
U kunt de catalogus hier bekijken of downloaden.

 

Advertenties